Om Familjekompis

Bygg vänskap genom familjeupplevelser

Familjekompis sammanför familjer med olika bakgrund under avslappnade former. Genom upplevelser med skratt och lek kan förståelse och varm vänskap växa.

Familjer som är nya i Sverige paras ihop med familjer som har bott här länge. Det viktigaste är att ni har barn i ungefär samma åldrar och att ni inte bor för långt ifrån varandra. Efter en första större familjeträff väljer ni själva hur, var och när ni ska träffas igen och lära känna varandra.

Hur funkar det?

  • Anmäl er och bli matchade

    När er familj har anmält sig paras ni ihop med en annan familj.

  • Kom till familjeträff

    Ni bjuds in till en träff med er kompisfamilj och många andra familjer med härlig mat, fika och lek för barnen.

  • Lär känna varandra

    Lär känna er kompisfamilj under avslappnade former som ni själva bestämmer.

19

Platser

530

Familjekompisar

Familjeupplevelser för ett vänligare Sverige

Din familj får nya perspektiv genom att ha kul ihop med en familj från en annan kultur och med andra erfarenheter. Kanske är det början till en ny vänskap?!

Vår förhoppning är att ni kan och vill träffa er kompisfamilj minst två gånger för att ha en chans att lära känna varandra. Oavsett hur många ni träffas och vad ni hittar på får ni uppleva saker tillsammans och bidrar till att göra Sverige vänligare och varmare.

Vilka kan vara med?

Alla barnfamiljer är välkomna att vara med i Familjekompis. Det enda som behövs är att ni är öppna för att lära känna en annan familj under avslappnade former. För er som är nya i Sverige är Familjekompis också en chans att lära sig bättre svenska. Ni behöver dock grundläggande kunskaper i svenska för att språket inte ska bli ett hinder för att era familjer ska kunna lära känna varandra. De flesta nysvenska familjer som är med i Familjekompis har varit i Sverige i två till fem år.

Var finns Familjekompis?

Än så länge finns inte Familjekompis överallt i Sverige, men vi växer hela tiden.

Om ni vill anmäla dig men inte hittar er hemort kan ni anmäla intresse. Då meddelar vi er så fort Familjekompis startar där ni bor.

Familjekompis historia

Idén till Familjekompis uppkom i Örebro 2017, inspirerat av Studieförbundet Bildas satsning Kulturkompis, ett projekt där personer som är nya i Sverige matchas med personer som är etablerade i Sverige för gemensamma upplevelser som bygger både vänskap och ny kunskap.

Grundtanken med Familjekompis var att skapa förutsättningar för nysvenska barnfamiljer och barnfamiljer som är etablerade i Sverige att mötas, bli kompisar och bara till ett öppnare, varmare och vänligare Sverige. Familjekompis drog först igång i Örebro, som av många upplevs som en segregerad stad som saknar mötesplatser där svenskar med olika bakgrund, kultur och erfarenheter kan lära känna varandra. Pilotprojektet i Örebro blev lyckat och var lärorikt. Familjekompis spred sig snabbt till fler platser, och växer nu snabbt.

Familjekompis drivs av Studieförbundet Bilda, ett av tio studieförbund i Sverige som arbetar med folkbildning. Modellen för Familjekompis, att skapa förutsättningar för människor att mötas, knyta nya kontakter, dela erfarenheter och lära sig nytt genom gemensamma upplevelser, bygger på den svenska folkbildningsmodellen. Begreppet folkbildning är svårt att översätta till andra språk. Det handlar om att folk lär sig nya saker men inte genom undervisning i ett klassrum. Folkbildning ska alltid vara fri och frivillig och är ett demokratiskt sätt att lära sig nytt av och med varandra.

Folkbildning spelar en viktig roll i att Sverige ska bidra till att nå FN:s Globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Vi är glada över att Familjekompis kan bidra till att uppnå målen.

Läs mer om Familjekompis på Bildas webbplats.